Διεθνείς αγορές: Νέοι κλυδωνισμοί στους ρυθμούς του κοροναϊού

NEWSROOM
Διεθνείς αγορές: Νέοι κλυδωνισμοί στους ρυθμούς του κοροναϊού

Τα διεθνή χρηματιστήρια προσπάθησαν να ανακάμψουν σήμερα, καθώς οι επενδυτές πιάστηκαν από την ελπίδα ότι η Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι οι ειδήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα κρούσματα και θανάτους, απαγορεύσεις ταξιδιών, εκκενώσεις και κλείσιμο εργοστασίων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο 0,3% - ακολουθώντας την ανάκαμψη των μετοχών στο Τόκιο - μετά από τις μεγάλες απώλειες τις περασμένες ημέρες της εβδομάδας, αλλά ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 γύρισε αργότερα σε αρνητικό έδαφος και υποχωρούσε 0,6% στις 12.50 (ώρα Ελλάδας).

Ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών MSCI κινείτο σταθεροποιητικά. Οι μετοχές στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, διεύρυναν τις απώλειές τους, ωστόσο, υποχωρώντας 0,4% και αναμένεται να καταγράψουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση (4,6%) ενός έτους. Η χθεσινή βουτιά 2,3% ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια τους τελευταίους έξι μήνες. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ανέκαμψε 1%, αλλά κατέγραψε απώλειες 2,6% στην εβδομάδα. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,3%, κάνοντας βουτιά 9% σε δύο εβδομάδες. Στην Κορέα, ο δείκτης Kospi είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση 15 μηνών (5,6%). «Ο κοροναϊός επισκιάζει οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στέλεχος της Insight Investments.

Οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών στην Wall Street γύρισαν ξανά σε αρνητικό έδαφος στην Ευρώπη, ενώ είχαν αυξηθεί έως 0,5% στη διάρκεια της νύχτας. Είχαν ενισχυθεί από έρευνες που έδειξαν ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα κινήθηκε όπως αναμενόταν τον Ιανουάριο, ενώ το τομέας των υπηρεσιών σταθεροποιήθηκε, αν και αυτό συνέβη πιθανόν πριν την μεγάλη έξαρση του ιού. Στην πραγματικότητα, οι ειδήσεις ότι κάποιες κινεζικές επαρχίες ζητούν από τις εταιρείες να μη αρχίσουν ξανά τη λειτουργία τους έως τις 10 Φεβρουαρίου, μετά τις διακοπές για το νέο έτος, δείχνουν ότι η δραστηριότητα θα υποστεί βαρύ πλήγμα αυτό τον μήνα.

Η JPMorgan «έκοψε» την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας για το πρώτο τρίμηνο του 2020. «Με βάση τα πρότυπα άλλων επιδημιών, υποθέτουμε ότι η έξαρση θα κλιμακωθεί σε 2-3 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το πλήγμα στη δραστηριότητα θα επέλθει στο τρέχον τρίμηνο», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους. «Με βάση, επίσης, την ιστορική εμπειρία, αναμένουμε να υπάρξει μετά πλήρης ανάκτηση», πρόσθεσαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ