Οι νέες τιμές - στόχοι των ελληνικών τραπεζών από τη Morgan Stanley

NEWSROOM
Οι νέες τιμές - στόχοι των ελληνικών τραπεζών από τη Morgan Stanley
Φωτό: AP Images

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank και σε υποβάθμιση της σύστασης για Eurobank προχωρά η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο, μετά και την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής».

Ο επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει ότι το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» αναμένεται να απορροφήσει 22 δισ. ευρώ από τον τραπεζικό κλάδο το 2020, μειώνοντας τον δείκτη NPE στο 23% από 36% το 2019.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, oι κρατικές εγγυήσεις θα κάνουν τις τιτλοποιήσεις πιο ελκυστικό εργαλείο μείωσης των NPE, ενώ πολλοί εγχώριοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης την οργανική μείωση των NPEs. Ωστόσο, εκτιμά ότι η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών έχει αποτιμηθεί από την αγορά και δεν προβλέπει περιθώρια ανόδου των τιμών των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στο ταμπλό.

Όπως τονίζει, μακροοικονομικοί, πολιτικοί και νομικοί παράγοντες αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των αποθεμάτων NPEs των ελληνικών τραπεζών. Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν για επιτάχυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 2,8% το επόμενο έτος και για μείωση της ανεργίας στο 15,6% το 2020, σημειώνει η τράπεζα.

Όπως αναφέρει, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 7-8% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια των επόμενων τριετών και φιλική προς τις τράπεζες νομοθεσία αναμένεται να οδηγήσει στην βελτίωση της μείωσης των οργανικών NPEs. Έτσι, η Morgan Stanley αναμένει την πτώση των defaults στα δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων "Ηρακλής", το ελληνικό Δημόσιο θα αμειφθεί σύμφωνα με τους όρους αγοράς για τον κίνδυνο που λαμβάνει με τη χορήγηση εγγύησης σε τιτλοποιημένα NPLs, όπως αναφέρει.

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο για την Αlpha Βank στο 1,7 από 1,2 ευρώ, ανεβάζοντας και τη σύσταση σε equalweight από underweight. Οπως αναφέρει, η τράπεζα αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από τον «Ηρακλή», εκτιμώντας ότι ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 θα ενισχυθεί περί τις 70 μονάδες βάσης, παρέχοντας στήριξη για πρόσθετη μείωση των NPEs κατά περίπου 1 δισ. Ο οίκος αυξάνει την πρόβλεψή του για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2021 κατά 24%, με την εκτίμηση για την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 6,3%.

Παράλληλα, υποβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε equalweight από overweight, μειώνοντας και τον στόχο στο 0,9 ευρώ από 1 ευρώ, σημειώνοντας ότι τα καλά νέα είναι ήδη αποτιμημένα στο ταμπλό. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσει στο 16% φέτος και στο 10% το 2020, με ROTE 8,5% το 2021. Ωστόσο, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται ήδη με τιμή προς λογιστική αξία (T/BV) στο 0,7, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, η MS εκτιμά ότι η μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό είναι ήδη αποτιμημένη στο ταμπλό, εξού και η υποβάθμιση της σύστασης.

Η Morgan Stanley δίνει νέα τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 ευρώ από 1,3 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση underweight. Τονίζει ότι παρά τη φετινή βελτίωση στα κεφάλαια, με τον δείκτη CET1 στο 14,6% και τον δείκτη κάλυψης των NPEs στο 48% φέτος, η τράπεζα ίσως δυσκολευτεί να μειώσει τα NPEs, που αναμένεται να διαμορφωθούν στο 48% των συνολικών χορηγήσεων φέτος. Η Πειραιώς είναι η φθηνότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με το T/BV στο 0,3%, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, ωστόσο αναμένεται απόδοση ιδίων κεφαλαίων μόλις στο 3,9% το 2021, καθώς τα NPEs αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα.

Οσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "overweight" και την τιμή-στόχο των 3,1 ευρώ, σημειώνοντας ότι πλέον η τράπεζα είναι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η μετοχή διαπραγματεύεται με T/BV στο 0,6% με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να εκτιμάται στο 8,6% για το 2021. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ανόδου ως την τιμή-στόχο. Ωστόσο, το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 83% στο θετικό σενάριο, στο οποίο η τράπεζα αποφεύγει ένα πλήγμα στα κεφάλαια, καθώς τα NPEs μειώνονται κυρίως με οργανικούς τρόπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ