Δυσμενείς δείκτες – πτώση νομισμάτων
*Του Matthew Ryan, Strategy Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία προκάλεσαν το πρωί της Πέμπτης πτώση του δολαρίου σε χαμηλό εβδομάδας έναντι του ευρώ και του γιεν. Από την άλλη, η στερλίνα είχε το δικό της μερίδιο μεταβλητότητας.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά υποτονικά. Αυτό προκάλεσε στους επενδυτές ανησυχία για το ενδεχόμενο η οικονομία της χώρας να μην διαθέτει όση ανοσία στις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις πίστευαν ότι διαθέτει. Η μεταβολή στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στον δημόσιο τομέα στις ΗΠΑ απέχει πολύ από τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν. Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με τον χαμηλό αριθμό των 135.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπήρξε μια μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω στα νούμερα του Αυγούστου.
Ακόμη χειρότερη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι την Τετάρτη οι ΗΠΑ πήραν έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά αγαθά. Οι νέοι δασμοί πρόκειται να ισχύσουν από τις 18 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, επιβαρύνουν με 10% τα αεροσκάφη της Airbus και με 25% το κρασί της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Σκωτίας. Βλέποντας ότι ο προστατευτισμός στις ΗΠΑ λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν τα «ασφαλή καταφύγια» και να αυξάνουν τα πονταρίσματα για περαιτέρω μείωση επιτοκίων από την FED, με την επόμενη να αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Φυσικά οι επενδυτές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα report για την εργασία που αναμένονται την Παρασκευή και θα δώσουν μια καλύτερη εκτίμηση για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ιδίως στο γεγονός εάν εξακολουθήσει η πτωτική πορεία. Το σημαντικότερο, αναμφίβολα, είναι η ύπαρξη ή μη πίεσης προς τα πάνω για τους μισθούς από την ανεργία που αγγίζει τα χαμηλά δεκαετιών. Στο μεταξύ, το απόγευμα αναμένονται νέοι δείκτες PMI που αξίζει να μελετηθούν και να συνδυαστούν με τους δυσμενείς δείκτες της περασμένης Τρίτης.
Η στερλίνα έπεσε το πρωί της Τετάρτης σε ένα νέο χαμηλό μηνός έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, στη διάρκεια της ημέρας ανέκαμψε, με το κλείσιμο της συνόδου του Λονδίνου να την βρίσκει υψηλότερα έναντι του συναλλάγματος. Το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας που έδειξε το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου το πρωί της Τετάρτης μπορεί να αποδοθεί σε μια ακόμα ζοφερή ανάγνωση των δεικτών PMI. Ο κατασκευαστικός δείκτης επηρέασε μαζικά τις προσδοκίες, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο δείκτης έπεσε απρόσμενα στο 43.3 το Σεπτέμβριο, ποσοστό χαμηλότερο της τιμολόγησης του 45.0 των επενδυτών. Αν και δεν είναι τόσο χαμηλό όσο το χαμηλό δεκαετίας του Ιουνίου, σηματοδοτεί τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα όπου το μέτρο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 50, κάτι που υποδηλώνει συρρίκνωση. Οι επενδυτές δεν παρασύρθηκαν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο κλάδος αντιπροσωπεύει μόνο το 7% της συνολικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, η στερλίνα ανέκαμψε κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά από την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, κατά την οποία πρότεινε τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής ζώνης σε ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο με τα σύνορα που εμποδίζει το deal για το Brexit. Η αστάθεια και η μεταβλητότητα στη λίρα είναι πιθανό να ενταθούν στις επόμενες εβδομάδες, πριν από το τέλος της προθεσμίας του Brexit. Οποιαδήποτε σημάδια ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε είτε σε συμφωνία τελευταίας στιγμής είτε, πιθανότατα, σε ακόμη μια καθυστέρηση, θα μπορούσαν να δώσουν στο νόμισμα περιθώρια για ένα αξιοπρεπές ράλι.