Βέμπερ εναντίον Στούμπ για την ηγεσία του ΕΛΚ

NEWSROOM
Βέμπερ εναντίον Στούμπ για την ηγεσία του ΕΛΚ
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Φωτογραφία: AP Images

Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ βρίσκονται αντιμέτωποι για το χρίσμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -ενόψει των ευρωεκλογών του 2019- κατά την ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Η ηγεσία της ΝΔ υπό τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται στην φινλανδική πρωτεύουσα και έχει ταχθεί υπέρ του Βέμπερ, του οποίου οι θέσεις ιδιαίτερα «ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ως προς τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ταιριάζουν στην Ελλάδα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, ο βαυαρός πολιτικός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την ψηφοφορία έναντι του πρώην φινλανδού πρωθυπουργού κ. Στουμπ, αν και ο τελευταίος «παίζει στο γήπεδό του» και έχει κάνει «εντυπωσιακή κινητοποίηση».

Μεταφέροντας το κλίμα από την φινλανδική πρωτεύουσα ο κ. Κύρτσος, μιλάει για «προβληματισμό» της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει των αναδυόμενων σκληρών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και εκφράζει την ανησυχία ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου η κεντροδεξιά θα καταγράψει απώλειες, και η κεντροαριστερά ακόμη μεγαλύτερες, ενώ τα σκληρά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να εκπροσωπήσουν το 20%-25%. Αυτή «η πολυδιάσπαση θα απαιτεί τουλάχιστον τη συνεργασία τριών πολιτικών δυνάμεων» για να λειτουργήσει το ευρωκοινοβούλιο, ενώ πιθανώς για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουμε μια οπισθοδρόμηση από την διαδικασία του spitzenkandidat και η εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντί να γίνει από το ΕΚ να γίνει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε μια αντίθετη πορεία προς τις απώλειες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ο κ. Κύρτσος εκφράζει την πεποίθηση ότι «η ΝΔ κερδίζει δυνάμεις στην Ελλάδα και πιθανότητα θα βγάλει και περισσότερους ευρωβουλευτές ενισχύοντας τη θέση της στο εσωτερικό του ΕΛΚ», ενώ «ο Κ. Μητσοτάκης έχει πολύ καλές σχέσεις και με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις». Αναφέρεται ειδικότερα στις σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον φιλελεύθερο χώρο, αλλά και με τους μετριοπαθείς σοσιαλιστές που είναι η κυρίαρχη τάση στους ευρωσοσιαλιστές, όπως απέδειξε η επιλογή τους να χρίσουν επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ