Δεύτερη ευκαιρία σε όσους αποκάλυψαν οικειοθελώς εισοδήματα

Shutterstock

Το 2016, με το νόμο 4446, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές, δηλώσεις, ως 25/11/2017, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Οι φορολογούμενοι μπορούσαν, μάλιστα, να ρυθμίσουν τους όποιους πρόσθετους φόρους, αντί να τους καταβάλουν εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, ο πρόσθετος φόρος υπολογιζόταν με συντελεστή 8%, ενώ υπήρχε και συντελεστής προσαύξησης (αναπροσαρμογής) 5-25%, αναλόγως του έτους της μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Η καταβολή της οφειλής έπρεπε να γίνει εφάπαξ, εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, αλλά ο οφειλέτης μπορούσε να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Σε περίπτωση μη καταβολής ή απώλειας της ρύθμισης, ο φορολογούμενος έχανε το ευνοϊκό καθεστώς και έπεφτε «καμπάνα» με βάση τις γενικές διατάξεις. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι άφησαν ποσά αυτών των ρυθμίσεων ανεξόφλητα, με κίνδυνο να χάσουν τη… γη κάτω από τα πόδια τους και κάπως έτσι χρειάστηκε εγκύκλιος του Γ. Πιτσιλή, διοικητή της ΑΑΔΕ.

Με βάση ανάλογη εγκύκλιο του 2015, ορίζεται ότι εφόσον φορολογούμενος υπήχθη στις διατάξεις του νόμου 4446/2016, στη συνέχεια υπήγαγε την βεβαιωμένη οφειλή του σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής και υπάρχουν υπόλοιπα ποσά μικρού ύψους (έως 30 ευρώ) που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα, δεν επέρχεται αυτομάτως απώλεια της νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής, αλλά οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικών Κέντρων θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον φορολογούμενο να τακτοποιήσει την οφειλή του εντός ευλόγου χρόνου και όχι πέραν των δέκα ημερών από την ειδοποίησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ