Τι κρύβει η κυβερνητική σύγκρουση στην Ιταλία
«Δεν (θα έπρεπε να) κυβερνούν με (μνησι)κακία». Ο Αντόνιο Πολίτο στο άρθρο γνώμης του στην Corriere Della Sera επιχειρεί να εξηγήσει την ενδοκυβερνητική σύγκρουση μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. «Ο Σαλβίνι ταπεινώνει τον Ντι Μάιο» σημειώνει η La Stampa αναλύοντας πως τα φορολογικά μέτρα στάθηκαν αφορμή για την έκρηξη μιας ήδη υπάρχουσας ένταξης.
Τι συμβαίνει στην Ιταλία; Εδώ και εβδομάδες τα ιταλικά δημοσιονομικά προκαλούν έντονη ανησυχία στην ΕΕ για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη καθώς το δημόσιο χρέος της Ιταλίας (131% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη νομισματική ένωση. Η κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών αφορά ως γνωστόν στο ύψος του ελλείμματος. Τα μεγέθη που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο έχουν δεχτεί σκληρές επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους δεδομένου πως το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει την επόμενη χρονιά στο 2,4% του ΑΕΠ, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Η πρόθεση του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν να αλλάξει την Ευρώπη εκ των έσω όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Σαλβίνι. Και έμοιαζαν και οι δυο τους ενωμένοι και ανυποχώρητοι με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές. Ιδίως μετά τη κοινή συνέντευξη τύπου Σαλβίνι – Λεπέν που επικύρωσε τη δημιουργία ενός αντιευρωπαϊκού άξονα που θέλει να επιβάλλει την ατζέντα του. Ενδεικτική ήταν και η τελευταία απάντηση του Σαλβίνι στον Πιερ Μοσκοβισί: «Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί».
Μόνο που ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζει ήδη συμπτώματα διχασμού με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του αντάρτικου της Ρώμης. Εξάλλου οι Βρυξέλλες είχαν διασαφηνίσει πως δεν μπορούν να δεχθούν την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες γιατί άλλες χώρες θα τους προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία».
Ποιες θα είναι τώρα ο συνέπειες του πολιτικού επεισοδίου μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστεριών και της Λέγκα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και εν μέσω της «μάχης που δίνουν οι ιταλοί εναντίον των Βρυξελλών; Προς το παρόν Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ζητά αναλυτική επανεξέταση των φορολογικών μέτρων έτσι ώστε να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων που έχουν παραβιάσει τον νόμο. Η Λέγκα αντιδρά και οι Βρυξέλλες χαμογελούν στη θέα της πρώτης ενδοκυβερνητικής κρίσης της Ιταλίας.