ΕΕ και Μόσχα κατά των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «λύπη» της, μέσω της εκπροσώπου της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα υπονομεύσει περαιτέρω την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ανέφερε ότι η αμερικανική απόφαση «διακινδυνεύει να υπονομεύσει την εφαρμογή» της πυρηνικής συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα «συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία όσο το Ιράν συνεχίζει να την εφαρμόζει πλήρως και αποτελεσματικά».
Λίγο αργότερα, η Μόσχα κατήγγειλε την «επιθετική και απερίσκεπτη» πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να τερματίσει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις.
«Μια τέτοια πορεία δράσης δεν θα προσθέσει κανένα διεθνές κύρος στους Αμερικανούς και ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο επιθετική και απερίσκεπτη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει την προθυμία της να υποβάλει τον κόσμο με τη θέλησή της», πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κρίνοντας «ανησυχητικές» τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.
«Στην επιδίωξή τους για παγκόσμια ηγεμονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απειλούν μόνο τη διεθνή κοινότητα με τιμωρητικά οικονομικά μέτρα, αλλά φέρνουν και σύννεφα πολέμου» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο υπογράμμισε παράλληλα ότι «συγχαίρει την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύει το Ιράν, που δεν παρασύρθηκε από την αμερικανική αλαζονική πρόκληση» και κάλεσε «όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν κοινή λογική να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν» που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία αν η Ουάσινγκτον αυστηροποιήσει τις κυρώσεις της ενάντια στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνονται από τέτοιες απειλές.
«Το Ιράν είναι ένα παράνομο καθεστώς. Προσπαθούν να κρατούν χώρες ομήρους για να τις εκβιάζουν», υποστήριξε ο Χουκ. Πρόσθεσε ότι η «μαφιόζικη συμπεριφορά» της Τεχεράνης δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ από το να πράξουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος από τις 2 Μαΐου στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου «να μηδενισθούν οι εξαγωγές» και να «στερήσει από το καθεστώς την κύρια πηγή εσόδων του».
Την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασαν, επίσης, η Τουρκία και η Νότια Κορέα, αλλά και άλλοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.