Έρευνα: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που τίθενται σε κίνδυνο από την έλευση του ChatGPT

NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας
Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί τις θέσεις εργασίας / Φωτογραφία: Shutterstock

Νέα τάξη πραγμάτων έρχεται στην αγορά της εργασίας με την έλευση της τεχνολογίας. Πόσο επηρεάζονται οι επαγγελματικές ειδικότητες και ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν; Στον αντίποδα ποια επαγγέλματα δεν κινδυνεύουν από τη χρήση της τεχνολογίας στο εργασιακό τους περιβάλλον;

Οι λογιστές είναι μεταξύ των επαγγελματικών ειδικοτήτων που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις δυνατότητες της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα με τη χρήση της τεχνολογίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς και σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και της OpenAI, της εταιρείας που κατασκευάζει το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Το εργαλείο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και συγχρόνως έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ανησυχίας σε εταιρείες, σχολεία, κυβερνήσεις και στο ευρύ κοινό για την ικανότητά του να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να παράγει εξελιγμένο -αν και όχι απαραίτητα ακριβές ή αμερόληπτο- περιεχόμενο ως απάντηση στις ερωτήσεις των χρηστών.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν το έγγραφο εργασίας τους στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα, εξέτασαν την έκθεση των επαγγελμάτων στη νέα τεχνολογία, η οποία τροφοδοτείται από λογισμικά που ονομάζονται μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και μπορεί να αναλύει και να παράγει κείμενο. Ανέλυσαν το μερίδιο των καθηκόντων ενός επαγγέλματος όπου τα GPT -γενετικοί προ-εκπαιδευμένοι μετασχηματιστές- και το λογισμικό που τα ενσωματώνει μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας κατά τουλάχιστον 50%. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τελευταίας τεχνολογίας GPT υπερέχουν σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα για υπολογιστή.

Νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά εργασίας

Διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα αλλάξουν σε κάποια μορφή από τα GPTs, με το 80% των εργαζομένων σε επαγγέλματα όπου τουλάχιστον μία εργασία μπορεί να εκτελεστεί ταχύτερα από τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη. Οι ρόλοι επεξεργασίας πληροφοριών -συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δημοσίων σχέσεων, των δικαστικών ρεπόρτερ και των μηχανικών blockchain- είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, όπως διαπίστωσαν. Οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία περιλαμβάνουν τους μάγειρες, τους μηχανικούς μοτοσικλετών και τους εργαζόμενους στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια κυβερνητική βάση δεδομένων για τα επαγγέλματα και τις συναφείς δραστηριότητες και εργασίες τους και έβαλαν τόσο ανθρώπους όσο και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να αποδώσουν τα επίπεδα έκθεσης στην τεχνολογία των δραστηριοτήτων και των εργασιών.

Οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν θέσεις εργασίας ή ποιων οι θέσεις κινδυνεύουν, δήλωσε ο Ματ Μπιν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η έκθεση δεν προβλέπει τίποτα όσον αφορά το τι θα αλλάξει και πόσο γρήγορα θα αλλάξει», τονίζει. «Οι άνθρωποι απορρίπτουν τις αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους» και η διαδικασία εφαρμογής νέων τεχνολογιών είναι συχνά γεμάτη με διαπραγματεύσεις, αντίσταση, «τρόμο και ελπίδα», συμπληρώνει.

Η πραγματική πρόκληση

Η πραγματική πρόκληση, σύμφωνα με τον Μπιν, είναι για τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε και μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των απασχολούμενων ώστε να συνεργάζονται αποτελεσματικά με την τεχνολογία και τον επανασχεδιασμό των θέσεων εργασίας ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία, οι μισθοί και οι προοπτικές καριέρας σε πολλούς ρόλους.

Ήδη πολλοί είναι εκείνου που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να εργάζονται πιο γρήγορα, αν και πολλοί εργοδότες ανησυχούν για την ασφάλεια και την ακρίβεια.

Ο Μάικλ Κουάς, ένας 32χρονος μηχανικός ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων με έδρα το Ρίτσμοντ, δήλωσε ότι έχει διαπιστώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιεί το ChatGPT για μονότονες εργασίες ή για να επεξεργαστεί σύνθετα προβλήματα κωδικοποίησης.  

Η εταιρεία που εργάζεται, η Audacy, αφήνει τους υπαλλήλους να πειραματιστούν με το εργαλείο. «Όπως πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, πιστεύουμε ότι υπάρχει αξία στο ChatGPT για ορισμένες διαδικασίες», αναφέρει η Σάρα Φος, επικεφαλής τεχνολογίας της Audacy.

Γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι ο άνθρωπος. Σε ένα πείραμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης που επικεντρώθηκε σε επαγγελματίες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες 444 συγγραφείς επιχορηγήσεων, έμπορους, συμβούλους, επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού και άλλους εργαζόμενους σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν σύντομες γραπτές εργασίες και η μία ομάδα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να το κάνει.

Όσοι είχαν πρόσβαση στο ChatGPT ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους 10 λεπτά γρηγορότερα. Και οι εξωτερικοί αναγνώστες που αξιολόγησαν την ποιότητα αυτών των εργασιών είπαν ότι οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα πήγαν καλύτερα από την άλλη ομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές.

Μια άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου από ερευνητές της Microsoft η οποία επενδύει δισεκατομμύρια στην OpenAI, ανέλυσε τις δυνατότητες του GPT-4, της τελευταίας έκδοσης του εργαλείου της OpenAI και διαπίστωσε ότι μπορεί να επιλύσει «νέες και δύσκολες εργασίες» με «επιδόσεις ανθρώπινου επιπέδου» σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η κωδικοποίηση, η ιατρική, η νομική και η ψυχολογία.

Η Αμάντα Ρίτσαρσον, διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας τεχνικών συνεντεύξεων CoderPad, δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να γράφει διαφάνειες όταν κάνει παρουσιάσεις. Το εργαλείο δημιουργεί ένα βασικό περίγραμμα και από εκεί εντοπίζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για να κάνει πιο συναρπαστική την παρουσίαση, σύμφωνα με την ίδια.

Οι πελάτες της πλατφόρμας CoderPad είναι επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό. Ζητούν από τους υποψηφίους να επιδείξουν τις τεχνικές τους δεξιότητες χρησιμοποιώντας το CoderPad, και η Richardson συστήνει στους πελάτες να καθιστούν ρητά το ChatGPT κομμάτι της διαδικασίας συνέντευξης: Ζητήστε από τους υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για την επίλυση ενός προβλήματος και στη συνέχεια πείτε τους να κριτικάρουν την απάντηση που δίνει. Έχει ο κώδικας τρωτά σημεία στην ασφάλεια; Είναι επεκτάσιμος; Τι είναι καλό ή κακό;

«Τείνει να ενθαρρύνει την αποδοτικότητα των προγραμματιστών», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ