Restart: Οι ειδικοί εξηγούν γιατί από τα τηλέφωνα έως τα αεροπλάνα δουλεύουν μετά από αυτό

NEWSROOM
Επανεκκίνηση υπολογιστή
Επανεκκίνηση υπολογιστή / Φωτογραφία shutterstock

Όταν το κινητό μας τηλέφωνο, ο υπολογιστής μας και γενικότερα οι ηλεκτρικές συσκευές δεν λειτουργούν σωστά η πρώτη μας σκέψη είναι να τις απενεργοποιήσουμε και να την ενεργοποιήσουμε ξανά.

Μπορεί ορισμένες φορές αυτή η λύση να μας φαίνεται χαζή ή ακόμα και να προκαλέσει εκνευρισμό όταν μας την προτείνει κάποιος, αλλά όπως φαίνεται βοηθάει στην πράξη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται τεχνικούς με γνώση επί του θέματος, η επανεκκίνηση της συσκευής βοηθάει στη λύση των σφαλμάτων που ενδεχομένως να έχουν προκύψει. Αυτό είναι κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες και αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον οι περισσότερες συσκευές έχουν μέσα τους έναν υπολογιστή τότε η επανεκκίνηση μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, η απλή επανεκκίνηση δεν διαγράφει τα δεδομένα και τις προτιμήσεις του χρήστη. Επίσης κανένας άνθρωπος δεν χάλασε την συσκευή του με ένα απλό restart, σε αντίθεση με λύσεις που μπορεί να απαιτούν το άνοιγμα και την αποσυναρμολόγηση της συσκευής.

Ο Kenny Chan, ανώτερος διευθυντής τεχνολογία στο Archetype, μιας εταιρείας επικοινωνίας και μάρκετινγκ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι λαμβάνει 2 έως 4 αιτήματα για προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν εύκολα με μια επανεκκίνηση.

Επανεκκίνηση συσκευής
Επανεκκίνηση συσκευής

Αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα θέλουν...το restart τους

Η ανάγκη για μια επανεκκίνηση δεν περιορίζεται μόνο στα κινητά και τους προσωπικούς υπολογιστές. Μερικές φορές, τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα αυτοκίνητα μπορεί να χρειαστεί να απενεργοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν ξανά για να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα λειτουργίας. Τα πληρώματα των πτήσεων συχνά επανεκκινούν το WiFi κατά τη διάρκεια της διαδρομής προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Επίσης, στην περίπτωση των τρένων, πολλές φορές χρειάζεται ένα restart για να λυθούν προβλήματα που προκαλούνται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η απώλεια επικοινωνιών ή διακοπή ρεύματος στις γραμμές.

Ο 52χρονος Ason Cerezo περιέγραψε στην WSJ την εμπειρία του σχετικά με μια πτήση από το Πόρτλαντ του Όρεγκον προς το Ντάλας. Μόλις έκατσε στη θέση του άκουσε τον πιλότο να ανακοινώνει ότι υπάρχει πρόβλημα αποσύνδεσης από την πύλη και θα χρειαζόταν μια επανεκκίνηση. Ο Cerezo παραδέχθηκε ότι αρχικά γέλασε όταν το άκουσε, αλλά στη συνέχεια σκέφτηκε ότι είναι μια λογική λύση από τη στιγμή που τα πάντα βασίζονται σε υπολογιστές.

Σε τι βοηθάει ακριβώς η επανεκκίνηση

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να απαιτεί επανεκκίνηση είναι αυτό που η πληροφορική ορίζει ως «διαρροές μνήμης», οι οποίες συμβαίνουν όταν οι εφαρμογές έχουν σφάλματα κωδικοποίησης με αποτέλεσμα να υπερφορτώνουν το σύστημα. Οι διαρροές αυτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις επιδόσεις, κρασαρίσματα και κολλήματα στη συσκευή. Παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν μια συσκευή είναι ενεργοποιημένη για αρκετή ώρα χωρίς ο χρήστης να έχει κλείσει κάποιο πρόγραμμα.

Η απενεργοποίηση της συσκευής διακόπτει τις εφαρμογές που «τρέχουν» και έτσι σταματάει για τις διαρροές μνήμης που μπορεί να έχουν προκύψει. Με αυτό τον τρόπο «καθαρίζει» η μνήμη RAM της συσκευής, είτε πρόκειται για έξυπνο τηλέφωνο, είτε για ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν ο χρήστης ενεργοποιεί εκ νέου τη συσκευή, οι εφαρμογές ξεκινούν να «τρέχουν» απαλλαγμένες από σφάλματα που μπορεί να είχαν προκαλέσει προβλήματα νωρίτερα.

«Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια να το να παίρνεται έναν σύντομο ύπνο όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι», δήλωσε ο Aaron Grady, διευθυντής έργου της ομάδας συνεργατών των Windows στη Microsoft. «Όταν ξυπνάτε, αισθάνεστε ανανεωμένοι και μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων που πλέον έχουν ενσωματωμένους υπολογιστές για να ελέγχουν διάφορα συστήματα όπως οι συνδέσεις με Bluetooth και η πλοήγηση με GPS.

Διαδικασία επανεκκίνησης
Διαδικασία επανεκκίνησης

Τι δεν μπορεί να λυθεί με μια επανεκκίνηση

Η επανεκκίνηση μπορεί λοιπόν να δώσει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Για παράδειγμα τα κατεστραμμένα αρχεία σε έναν σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή θα πρέπει να διαγραφούν χειροκίνητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται να γίνει εκκαθάριση στην προσωρινή μνήμη που φιλοξενεί αυτά τα αρχεία.

Ωστόσο, την επόμενη φορά που μια συσκευή σας παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, πριν καλέσετε κάποιον τεχνικό, κάντε το πιο απλό βήμα που μπορεί τελικά να σας σώσει. Μια επανεκκίνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ