JP Morgan: Τι διαπίστωσε μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες στην Αθήνα

NEWSROOM
JP Morgan-Φωτογρφία AP
JP Morgan-Φωτογρφία AP

Αισιόδοξες εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες αναφορικά με την πορεία τους, όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας είχαν συναντήσεις με στελέχη τραπεζών, αλλά και επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Οι τράπεζες είναι αισιόδοξες αναφορικά με τις επιδόσεις των δεικτών αποδοτικότητας (ROTE), αν και αναγνωρίζουν ότι η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους αποτελεί παρελθόν (ΝΙΙ). Όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές, η εστίαση των ελληνικών τραπεζών επικεντρώνεται στην πιστωτική επέκταση και στην απόδοση του κεφαλαίου, κάτι που σύμφωνα με αυτούς υποδεικνύει ότι οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κατανοήσει ότι οι κινητήριο μοχλοί για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον άλλοι.

Προσώρας, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και 6 φορές τον δείκτη P/E για το 2025, με τη Eurobank να παραμένει η προτιμώμενη επιλογή των αναλυτών.

Αναφορικά με τα δάνεια και τη συρρίκνωσή τους το 2023 ελέω των υψηλών επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες υπογραμμίζουν ότι τα επιχειρηματικά δάνεια παρά την περυσινή τους υποχώρηση θα εξακολουθήσουν να είναι ο βασικός πυλώνας της δανειοδότησης, ωστόσο προβλέπουν μια βελτίωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια απουσία εξασφαλίσεων.

Για την εξυπηρέτηση των δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο ρυθμός εξυπηρέτησής τους θα αυξάνεται κατά 4% με 6% ετησίως τα επόμενα χρόνια, ωστόσο παρατηρείται μια σχετική στασιμότητα στα στεγαστικά δάνεια δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις της τάξεως του 1 με 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, αποτελούν μόλις το 10% της κατηγορίας αυτών των δανείων προ κρίσης.

Τα στεγαστικά δάνεια

Μελανό σημείο σύμφωνα με τους τραπεζίτες αποτελεί η έλλειψη προσιτών και σύγχρονων κατοικιών από την αγορά. ¨Όπως επισημαίνουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης για αγορά κατοικίας από τους νέους είναι ένα μέτρο που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και προσφέρει μια κάποια τόνωση, ωστόσο απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την κυβέρνηση για να βελτιωθεί η εικόνα στα εν λόγω δάνεια.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, στην ελληνική οικονομία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αγγίζουν το ποσό των 70 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά εξυγιαίνονται και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών και σε καθεστώς επανεκτέλεσης.

Από την άλλη υπάρχει μεγάλη απόκλιση αναφορικά με το ύψος των δανείων που έχουν καταστεί πλέον εξυπηρετούμενα, καθώς κυμαίνεται από τα 10 έως τα 30 με 40 δισ. ευρώ, με τους servicers να κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ για τα δάνεια που είναι εξυπηρετούμενα ή μακροπρόθεσμα εξυπηρετούμενα.

Η Εθνική και η Eurobank

Η JP Morgan στέκεται στη διαφορετική στρατηγική που έχουν χαράξει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, με την πρώτη να εστιάζει στις αγορές χαρτοφυλακίου και στις συνεργασίες για την αξιοποίηση κεφαλαίων και τη δεύτερη στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται οι επαναγορές βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, με την Εθνική να προσδοκά να συμπληρώσει τα μερίσματα με πιο επιθετικές επαναγορές από το 2025 κι έπειτα. Η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν το ποσοστό του ΤΧΣ για μια πιθανή επαναγορά εν αναμονή των εγκρίσεων από τον πωλητή και των ρυθμιστικών αρχών. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η Εθνική θα προβεί στην απόκτηση ένος 8% από το μερίδιο του ΤΧΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ